CIRCULAIR BOUWEN IN DE PRAKTIJK

Ben jij benieuwd hoe circulair bouwen er in de praktijk uitziet?
Kom dan tijdens de Week van de Circulaire Economie op woensdagmiddag 17 januari een kijkje nemen bij de nieuwe ROC Friese Poort in Leeuwarden. In slechts 7 maanden tijd werd de nieuwe thuisbasis voor de opleidingen van Uniformberoepen, welke ruimte biedt aan 800 studenten, 100% energieneutraal en circulair gebouwd.

Tijdens dit evenement vertelt hoofd facilitair bedrijf Jaap van Bruggen je meer over de rol van de opdrachtgever in circulair bouwen. Architect Harm Tigchelaar geeft inzichten in praktische problemen in het ontwerpen van een circulair gebouw én hoe deze bij ROC Friese Poort zijn overwonnen. Tot slot kan je tijdens de rondleiding het gebouw en de technieken zelf bekijken. Het evenement wordt afsloten met een hapje, drankje en een prettig gesprek.

PROGRAMMA

  • 15.15 uur: ontvangst
  • 15.30 uur: rol van de opdrachtgever in circulair bouwen, Jaap van Bruggen, ROC Friese PoorT
  • 15.45 uur: uitdagingen in het ontwerpproces, Harm Tigchelaar, architect
  • 16.15 uur: rondleiding
  • 17.00 uur: afsluiting met hapje en drankje

AANMELDEN
Wil je deze bijeenkomst bijwonen? Meld je dan nu aan. Vooraf registreren is verplicht. Dit kan tot en met maandag 15 januari 2017. Na uw aanmelding ontvangt je een bevestigingsmail.

TOT DAN!

SIGNING FLAT AMSTERDAM

De renovatie en restyling van de trappenhuizen in de Postjeswegflat in Amsterdam vordert gestaag.
De wanden zijn wit gesausd, de trappen en balustraden geschilderd en voorzien van vloer- en traptredetegels, puien zijn geschilderd en ook de nieuwe signing is aangebracht in het eerste trappenhuis.
Op de foto is de 6 te zien van de zesde verdieping, met daarnaast het bordje met de huisnummers.

WELSTAND POSITIEF OVER BEDRIJFSPAND JOURE

 

Gister hebben wij het plan voor de nieuwbouw van een bedrijfspand te Joure voorgelegd aan de welstandcommissie. Het bedrijfspand werd gewaardeerd op zijn eenvoud en de combinatie van de heldere grafiek van houten gevelelementen. Wij zijn uiteraard erg blij met deze beoordeling omdat we de verdere uitwerking nu vol overtuiging voort kunnen zetten. De nieuwbouw zal zo rond de zomer 2018 opgeleverd worden.

NIEUWE BRANDWEERKAZERNES VRF

Brandweer Fryslân heeft 65 brandweerkazernes verdeeld over Friesland. De afschrijvingstermijn van het vastgoed bedraagt 50 jaar. Gemiddeld genomen betekent dit dat er ieder jaar 1,3 een kazerne vervangen kan (moet) worden. Daarnaast is recent het Dekkingsplan 2.0 afgerond. Vanuit dit dekkingsplan komt een vervangingsbehoefte van het vastgoed. Om enige synergie te bewerkstellingen in de uitstraling en faciliteiten van de verschillende kazernes, is besloten toe te werken naar een “blauwdruk” voor een standaard brandweerkazerne. Aan de hand van deze blauwdruk zullen de komende jaren nieuwe kazernes worden gebouwd. De blauwdruk dient ruimte te bieden aan wisselende eisen van welstand, maar ook wisselende eisen van het bestemmingsplan.

Bouma Bouwadvies heeft opdracht van de Veiligheidsregio Fryslân (VRF) gekregen om deze “blauwdruk” te ontwerpen, waarbij energieneutraal en circulair tot de duurzame ambities behoort. Afgelopen maandag is de “blauwdruk” met de projectgroep besproken. Een inspirerende avond met enthousiaste mensen.

 

 

 

 

VERBOUW EN RENOVATIE KOLONIEWONING

De karakteristieke woningen uit de tijd van de veenkolonieën zijn, vanwege ruimtegebrek, veelal gesloopt of aanzienlijk uitgebreid. Eén van deze koloniewoningen in het Weststellingwerfse Spanga heeft in het verleden ook diverse uitbreidingen en verbouwingen ondergaan.

Om het geheel meer eenheid te geven en het huisje weer in oude luister te herstellen heeft Bouma Bouwadvies een ontwerp gemaakt.

Inmiddels is het houtwerk gereed, liggen de nieuwe pannen op het dak en is het voorhuis gewit.
Eén van de laatste werkzaamheden betreffen het vervangen en vergroten van de dakkapellen.

 nieuwe toestand


 oude toestand

 

ENERGIENEUTRAAL HUIS VOLLENHOVE

In Vollenhove is dit energieneutrale woonhuis gebouwd. Alle benodigde energie wordt door het woonhuis zelf, duurzaam opgewekt. Voor de realisatie van dit prachtige project is Bouma Bouwadvies betrokken geweest bij het voorbereidingstraject, de aanbesteding en de algehele kwaliteitscontrole. Over twee weken worden de installaties opgeleverd. Binnenkort zullen wij meer aandacht besteden aan dit bijzondere project.

 

 

GEBOUWEN MET EEN VERHAAL

Dit is Harm:
Als architect is Harm gefascineerd in ‘gebouwen met een verhaal’; gebouwen die door hun vormgeving vertellen waarom ze er zo uit zien als ze er uit zien. Belangrijke voorwaarde is dat zijn gebouwen, naast dat ze inspireren, verrassen en uitnodigen, vooral gezond en duurzaam zijn. In zijn liefde voor architectuur wil Harm visie en realisme combineren om aansprekende gebouwen te realiseren. Uitdaging daarin is om de identiteit van de gebruikers of opdrachtgever op een pakkende manier te verbeelden en het karakter van de plek te versterken, waardoor het een betekenisvol gebouw wordt.

Een integrale aanpak samen met opdrachtgevers/gebruikers, adviseurs en bouwers staat daarbij voorop. Zo worden de gebouwen niet alleen technisch, maar vooral ook sociaal duurzaam, wat positief bijdraagt aan een mooiere omgeving, een beter milieu en onze veranderende maatschappij. Een verantwoordelijkheid die een architect moet nemen, vind Harm. Bij elke nieuw gebouw wordt een nieuwe kringloop gestart en dat betekent een belasting voor het milieu. Serieus nadenken over hoe we gebouwen maken is dus een vereiste, ook met het oog op de komende generaties. Goed voorbeeld hiervan is het ontwerp gemaakt bij Wind Architecten Adviseurs voor de nieuwbouw van de school voor Uniformberoepen voor ROC Friese Poort te Leeuwarden. Deze school wordt energieneutraal en circulair gebouwd, waarbij de identiteit van de opleiding tot uiting komt in de vormgeving van het nieuwe gebouw.

Een selectie van enkele recente projecten:
Nieuwbouw zwembad ‘Het Heersdiep’ Den Helder
Nieuwbouw Horecaopleiding ROC Friese Poort Sneek
Nieuwbouw Sector Techniek ROC Friese Poort Drachten
Nieuwbouw MFA ‘De Bonte Koe’ Pernis
Uitbreiding en verbouw ‘PCBS’ De Librije Gorredijk
Nieuwbouw Gomarus College Leeuwarden
Nieuwbouw Uniformberoepen ROC Friese Poort Leeuwarden

Deze ontwerpen zijn in dienst van Wind Architecten Adviseurs gemaakt.

Samen met het team van Bouma Bouwadvies gaat Harm voor een inspirerende toekomst waarin we persoonlijke fascinaties en gezamenlijke ambities verder willen ontwikkelen en vol enthousiasme willen uitdragen.

 

WELKOM!

Per september heten wij onze nieuwe collega Harm Tigchelaar van harte welkom. Harm is architect en heeft voorheen gewerkt bij Wind Architecten Adviseurs te Drachten. Met de komst van Harm kunnen we ons breder oriënteren op het gebied van architectuurprojecten, wat wij zien als een waardevolle aanwinst voor het team van Bouma Bouwadvies. Harm heeft ruime ervaring op gebied van o.a.scholen, sporthallen en multifunctionele accommodaties. Goed voorbeeld hiervan is het, bij Wind Architecten Adviseurs bedachte, ontwerp voor de nieuwbouw van de school voor Uniformberoepen voor ROC Friese Poort te Leeuwarden. Deze school wordt energieneutraal en circulair gebouwd, waarbij de identiteit van de opleiding op pakkende wijze tot uiting komt in de vormgeving van het nieuwe gebouw.